Elma-Koti

Elma-Koti on vuonna 1990 perustettu elämyksellinen hoitokoti kehitysvammaisille, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoito- ja asumispalvelua. Elma-Koti Oy on yksityinen perheyritys, jonka hallitukseen kuuluu yrityksen perustaja Tuula Juvonen, sekä hänen poikansa Tatu Puupponen ja tyttärensä Outi Perälä. Sairaanhoitaja Tuula Juvosella oli jo Elma-Kotia perustaessaan yli kymmenen vuoden kokemus kehitysvammatyöstä, ja hänen haaveenaan oli tarjota kehitysvammaisille mahdollisuus asua kodissa maaseudun rauhassa. Toiminta alkoi ensin leiritoimintana, mutta asiakkaiden toiveesta muuttui pian vakituiseksi hoiva- ja asumispalveluksi. Asukaspaikkoja oli aluksi neljä, ja ne sijaitsivat Elma-rakennuksessa. Paikka oli Tuula Juvoselle tuttu jo lapsuudesta, sillä hän oli aikoinaan käynyt kansakoulua kyseisessä rakennuksessa.

Vuosien aikana asukaspaikat lisääntyivät ja koulujen loma-aikoina Elma-Kodissa järjestettiin kehitysvammaisten lasten leirejä. Viime vuosien aikana Elma-Kodissa on eletty muutosten aikaa. Suurimpia muutoksia on toimitilojen laajentaminen, kun vuonna 2009 Elman viereen rakennettiin liikuntaesteetön Elmeri ikääntyneille kehitysvammaisille. Elma-Kodin vanhimmat asukkaat muuttivat pihan poikki uusiin tiloihin, ja Elma-rakennukseen muutti nuoria ripsakkajalkaisia kehitysvammaisia. Osalle nuorista Elma-Koti on oli tuttu paikka lapsuuden kesäleireistä. Toiminta on siis viime vuosina kasvanut huomattavasti, ja yrityksessä on toteutettu myös sukupolvenvaihdos Tuula Juvosen nuorimman tyttären otettua vetovastuu yrityksestä. Outi Perälä on koulutukseltaan luokanopettaja (KM) ja musiikin aineenopettaja (FM), ja valmistui keväällä 2014 sairaanhoitajaksi.

Elma-Kodissa on aina tehty työtä perustuen yrityksen alkuperäisiin arvoihin, ja asukkaat ovat työn lähtökohta. Myös henkilökunnan hyvinvointi nähdään ensisijaisen tärkeänä asukkaiden laadukkaan hoidon varmistamiseksi. Elma-koti tunnetaankin lämpimästä ja elämänmakuisesta tunnelmastaan, jossa kehitysvammatyötä tehdään sydämellä ja avoimin mielin. Elma-Koti on saanut vuonna 2013 Joensuun kaupungin Yrittäjäpalkinnon uraauurtavasta työstä kehitysvammaisten asumispalveluiden kehittäjänä.